Blog

Gevluchte kinderen

Wat is een vluchteling?
Een vluchteling is iemand die zijn of haar land van herkomst ontvlucht vanwege gegronde vrees voor vervolging. Bijvoorbeeld door: ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging, geweld of oorlog.

Sommige kinderen worden geboren in een vluchtelingenkamp. Hier leven ze in slechte omstandigheden en is veiligheid absoluut geen zekerheid. Ze moeten te snel volwassen worden en voor broertjes en zusjes zorgen. Om te overleven moeten ze vaak al op jonge leeftijd gaan werken en steeds vaker worden meisjes uitgehuwelijkt.

Welke rechten hebben vluchtelingen?
Een vluchteling mag niet worden teruggestuurd naar het land van herkomst waar hij of zij vreest voor vervolging, oorlog of geweld. Daarnaast hebben vluchtelingen recht op dezelfde behandeling als een burger van het land waar hij of zij asiel heeft gekregen. Vluchtelingen hebben bijvoorbeeld ook recht op toegang tot medische zorg, onderwijs en werk.

Het Wereldwijd Vluchtelingenpact
Gelukkig is in 2018 het Wereldwijd Vluchtelingenpact ondertekend. Dit is een niet-bindend verdrag tussen de landen die lid zijn van de Verenigde Naties. De afspraken zijn dus niet juridisch bindend. Toch helpt het landen om vluchtelingen wereldwijd op een efficiënte manier beter te ondersteunen.

Het Vluchtelingenpact wil vier doelen bereiken:

  1. Verminderen van de druk op de landen die de meeste vluchtelingen opvangen;
  2. Stimuleren van zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van vluchtelingen;
  3. Verbeteren van hervestigingsmogelijkheden en legale en veilige manieren om bescherming te krijgen;
  4. Verbeteren van de levensomstandigheden in landen van herkomst, zodat vluchtelingen veilig kunnen terugkeren.

Elk kind hoort kind te kunnen zijn.

No Comments Yet


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *