Blog

Vakantiewerk

Het is weer bijna vakantie. Misschien denk je er wel over na om een bijbaantje te nemen en in de vakanties of weekenden te gaan werken. Maar wat mag je allemaal doen? 

Zoals eerder in het blog besproken geldt er in Nederland een leerplicht. Kinderen in Nederland worden beschermd en zoveel mogelijk gestimuleert om naar school te gaan en een opleiding te volgen. Tot 16 jaar ben je verplicht naar school te gaan. Werken mag dus niet. Toch zijn er uitzonderingen. 

Gezondheid en veiligheid 

De regels in Nederland die gelden voor kinderen en jongeren omtrent bijbaantjes zijn er vooral voor bedoeld ter bescherming van de  gezondheid en veiligheid. Zo geldt sinds 1 juli 2020 een verbod om maaltijden te bezorgen onder de 16 jaar. De overheid heeft bepaald dat het niet veilig is voor jongeren onder 16 jaar om aan het drukke verkeer deel te nemen en onder tijdsdruk maaltijden te bezorgen. Ook moesten jongeren regelmatig op tijden werken, wanneer zij volgens de wet helemaal niet mochten werken.

Wat mag allemaal wel?

Ben je 13 of 14 jaar? Dan mag je helpen met kleine klusjes. Denk bijvoorbeeld aan de auto van de buurman wassen, oppassen op je kleine neefje/nichtje of helpen in de winkel van je ouders. Tot 13 jaar is het toegestaan mee te helpen in een reclamespot of toneelstuk. Ook is een werkstraf toegestaan, maar daar krijg je geen geld voor. Ook voor 15-jarigen is werken nog maar beperkt mogelijk. Wel mogen jongeren vanaf deze leeftijd kranten bezorgen (voor de ochtendkrant gelden wel speciale regels) en in de landbouw groente of fruit plukken. 

Vanaf 16 jaar mag er -eindelijk- veel meer. Zo mogen 16 en 17-jarigen 40 uur per week werken, maar de tijd op school geldt dan ook als werktijd. Werken mag niet in de weg komen te staan voor school; school staat nog steeds voorop. Bovendien worden 16 en 17-jarigen nog steeds beschermd. Zo mogen zij niet met gevaarlijk stoffen werken of in een lawaaiige omgeving. Verder hebben jongeren van 16 of 17 jaar recht op extra rusttijden. 

Hoeveel verdienen? 

In ieder geval heeft iedereen recht op het minimumloon. Meer mag, als dat met de werkgever wordt afgesproken. Er zijn regels vastgesteld over hoeveel iemand per uur, per dag en per maand moet verdienen. Vanaf 15 jaar is er zo’n minimumbedrag bepaald en dit wordt steeds iets hoger tot 21 jaar. Vanaf dan maakt je leeftijd niet meer uit voor het minimumloon. 

Verdien je te weinig of heb je een andere vraag over jouw bijbaantje? Stuur ons dan een berichtje!

Meer info:  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren

No Comments Yet


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *