Blog

Wat zijn testamenten en hoe kan je ze opstellen?

Stel je voor: je hebt besloten wat er met je spullen moet gebeuren als je er niet meer bent. Misschien wil je dat je broer je verzameling stripboeken krijgt, of dat een deel van je geld naar een goed doel gaat. Dit soort beslissingen kun je vastleggen in een testament.

Een testament is eigenlijk een brief waarin staat wat er na jouw overlijden met je bezittingen moet gebeuren. Maar niet iedereen kan zomaar een testament maken. Er zijn regels voor wie dit mag doen.

Wie mag een testament opstellen?

Volgens artikel 4:55 BW zijn er enkele mensen die een testament kunnen maken:

  • Mensen die volwassen zijn en in staat zijn om beslissingen te nemen.
  • Minderjarigen vanaf 16 jaar.
  • Mensen die onder curatele staan vanwege andere redenen dan geestelijke problemen.

Stel, je bent 16 jaar en je wil een testament opstellen. Dan moet je naar een notaris gaan. Een notaris is iemand die officiële documenten, zoals testamenten, kan maken. Samen met de notaris bespreek je wat je in je testament wil zetten. Bijvoorbeeld wie jouw spullen erven of wat er met je geld moet gebeuren. Maar let op, de notaris mag geen testament maken als hij denkt dat je iets niet goed begrijpt of als je eigenlijk iets anders wil, misschien door ziekte.

Wat kan je in je testament zetten?

In een testament kun je allerlei dingen regelen:

  • Je kunt bepalen wie jouw bezittingen erft. Bijvoorbeeld je beste vriend, een goed doel of misschien wil je juist dat je vervelende neefje niets krijgt.
  • Je kunt ook iemand aanwijzen die na jouw overlijden praktische zaken regelt, zoals abonnementen of de huur opzeggen. Dit noemen we een executeur.
  • Als je denkt dat je erfgenamen niet goed met je erfenis kunnen omgaan, kun je een bewindvoerder aanstellen. Die persoon beslist dan over jouw erfenis.
  • Als je kinderen hebt en wil dat iemand anders voor hen zorgt als jij er niet meer bent, kun je een voogd aanwijzen.

Kan je op elke leeftijd een testament opstellen?

Je moet minstens 16 jaar oud zijn om een testament te laten opstellen. Het is belangrijk dat je begrijpt wat je doet. Daarom moet je een gesprek voeren met de notaris, zodat diegene kan beoordelen of je in staat bent om een testament op te stellen.

Als de notaris twijfelt, mag hij het testament niet maken en laten ondertekenen. Pas als hij zeker weet dat je in staat bent om de juiste beslissingen te nemen, wordt het testament officieel. Jij en de notaris zullen dan beiden een handtekening zetten op jouw testament.

Kortom, een testament maken is een serieuze zaak. Het is een manier om ervoor te zorgen dat jouw wensen worden gerespecteerd als je er niet meer bent. Dus als je volwassen genoeg bent en weet wat je wil, kun je overwegen om een testament op te stellen. Maar vergeet niet, praat er altijd eerst over met een volwassene die je vertrouwt, zoals je ouders of een voogd.

No Comments Yet


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *