Blog

Pestgedrag

Pestgedrag komt regelmatig voor: 11 procent van de leerlingen in groep 6 tot en met 8 zegt soms tot vaak gepest te worden. Onder pesten valt iemand vaak en langdurig lastigvallen op een opzettelijk kwaadaardige manier. Hoe komt het dat dit nog zo vaak voorkomt en wat zijn de gevolgen van pesten?

Welke soorten pestgedrag zijn er?

Pesten kan zowel fysiek als niet-fysiek plaatsvinden. Bij fysieke pesterijen wordt fysiek geweld gebruikt, zoals mishandeling, achtervolging of het vernielen van andermans eigendommen. Niet-fysiek pestgedrag zijn alle andere vormen van pesten. Hieronder valt verbaal pesten (uitschelden, roddelen, enzovoorts) en ander kwaadaardig gedrag zoals iemand buitensluiten. Bovendien bestaan directe en indirecte vormen van pesten. Bij directe pesterijen richt de dader zich direct op het slachtoffer. Bij indirecte pesterijen zit de dader het slachtoffer in de weg of spreekt de dader negatief over het slachtoffer tegen anderen. Verder is cyberpesten een steeds meer voorkomende vorm van pesten. Hierbij wordt iemand op een online platform gepest, bijvoorbeeld via sociale media of online games.

Waarom komt pesten nog zo vaak voor?

Soms is pestgedrag moeilijk te herkennen. Mensen kunnen elkaar namelijk ook plagen, waarbij het gedrag van beiden kanten komt en geen nare gevolgen heeft voor het slachtoffer. Het verschilt per persoon wanneer er sprake is van pesten. Als iemand het gedrag vervelend vindt, maar de dader toch doorgaat, kan je zeggen dat er sprake is van pesten. Vaak zorgen daders ervoor dat zij stiekem pesten en niet in het openbaar, waardoor ouders of docenten dit niet door hebben. Ook durft het slachtoffer vaak niet tegen iemand te vertellen dat die gepest wordt.

De gevolgen van pesten

Voor zowel de dader als het slachtoffer zijn er mogelijke gevolgen op lange termijn. Het slachtoffer van langdurig pestgedrag kan grote mentale gevolgen ervaren, zoals angst, verdriet en onzekerheid. Hier kan iemand zelfs diens hele leven last van hebben. In extreme gevallen zijn de gevolgen van het pesten zo groot, dat het slachtoffer zelfmoord pleegt. Ook daders kunnen later gevolgen ervaren van hun vroegere pestgedrag. Zo kunnen zij last hebben van hun eigen gedragsproblemen of spijt van hun vroegere daden.

Pesten in de wet

In de wet staat niet letterlijk dat pesten strafbaar is. Pesten kan wel strafbaar worden als het steeds verder gaat en erger wordt. Dan kan het zijn dat de dader bepaalde dingen doet die verboden zijn volgens de wet. Dit zijn onder andere belaging of stalking (art. 285 Sr), belediging (art. 266 en 271 Sr), bedreiging (art. 285 Sr) en discriminatie (art. 137d Sr). Als je hiermee te maken hebt, kan je aangifte doen bij de politie. Het is handig om zoveel mogelijk bewijsmateriaal van het pestgedrag te bewaren en mee te nemen naar het politiebureau.

Verder zijn scholen volgens de wet verplicht om te zorgen voor de veiligheid van de leerlingen. Scholen moeten daarom een veiligheidsplan opstellen, waarin een anti-pestprotocol kan worden opgenomen. In dit protocol wordt duidelijk weergegeven hoe er wordt gehandeld als er sprake is van pesterijen op school.

No Comments Yet


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *