Blog

Omgangsregeling

Steeds meer kinderen hebben te maken met ouders die niet (meer) samenwonen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat bijna 49 duizend kinderen in 2019 een scheiding hebben meegemaakt. Terwijl dit in 1999 42,5 duizend kinderen waren.  Daarnaast hebben twee op de tien kinderen tegenwoordig ouders die uit elkaar zijn. Ouders die beide het gezag over hun kind hebben moeten een ouderschapsplan maken wanneer zij gaan scheiden. Wanneer ouders uit elkaar gaan en één van hen geen gezag (meer) heeft moet er een omgangsregeling worden opgesteld om zo te zorgen dat de ouder zonder gezag en het kind elkaar kunnen blijven zien. Daarom wordt de omgangsregeling ook wel een bezoekregeling genoemd.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een regeling waarin meestal de ouders van een kind afspraken maken die gaan over hun kind. De regeling wordt vaak gemaakt tussen een juridische ouder, deze ouder heeft dus geen ouderlijk gezag, en een ouder met ouderlijk gezag. Maar de regeling kan ook opgesteld worden tussen een ouder met ouderlijk gezag en iemand die een sterke persoonlijke band met het kind heeft, zoals bijvoorbeeld een grootouder. Zo zou een oma bijvoorbeeld een omgangsregeling aan kunnen vragen als zij een paar dagen per week op je paste en een van je ouders nu vindt dat je niet meer met haar om zou mogen gaan.

Een omgangsregeling wordt, zoals eerder genoemd, ook wel een bezoekregeling genoemd. De ouder (of een ander persoon met een sterke persoonlijke band met het kind) maakt afspraken met de ouder met gezag over wanneer hij of zij het kind kan zien. Het kind verblijft grotendeels bij de ouder met gezag. De ouder zonder gezag is niet verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van het kind. Om te zorgen dat de niet-gezaghebbende ouder het kind nog wel kan blijven zien worden er afspraken gemaakt in een omgangsregeling. De inhoud van zo een omgangsregeling verschilt per situatie en wordt dus apart afgesproken per geval.

Recht op omgang

Na een scheiding hebben beide ouders recht op omgang met hun kind. Daarnaast hebben zij naast dit recht ook een plicht tot omgang met hun kind. Ook het kind behoudt het recht op omgang met beide ouders.

Ook wanneer één van de ouders geen gezag (meer) heeft, behoudt deze wel het recht op omgang met en het recht op informatie over het kind. En ook hier houdt het kind dit recht. Het is aan de gescheiden ouders om afspraken te maken over hoe dit moet worden nageleefd.

Wat als een van de ouders zijn of haar afspraken niet nakomt?

Wat kan er gedaan worden als een van de gescheiden ouders zijn of haar afspraken uit de omgangsregeling niet nakomt? Ten eerste moeten ouders proberen het probleem zelf op te lossen. Wanneer dit niet lukt kunnen zij hulp vragen aan bijvoorbeeld een mediator, de gemeente of iemand anders die hierbij kan helpen. Wanneer ook dit niet werkt kunnen de ouders of een van hen een kort geding indienen bij de rechter. De rechter kan dan ook een zorg- of omgangsregeling vaststellen.

Wat zegt de wet over een omgangsregeling?

De wet bepaalt dat wanneer beide ouders gezag hebben over het kind zij verplicht zijn om een ouderschapsplan op te stellen wanneer zij uit elkaar gaan. Maar als een van de ouders geen ouderlijk gezag heeft moet er een omgangsregeling worden gemaakt voor de juridisch ouder die geen gezag heeft of voor iemand die een sterke persoonlijke band met het kind heeft. De ouders hoeven in dit geval geen ouderschapsplan op te stellen.

No Comments Yet


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *