Stel je voor: je komt in een nieuw huis, een pleeggezin. Misschien voelt het spannend, misschien een beetje vreemd. Maar wist je dat er speciale rechten zijn die ervoor zorgen dat jij je hier fijn en veilig kunt voelen? Deze rechten zijn er om jou te beschermen en om ervoor te zorgen dat jij alles krijgt wat je nodig hebt om gelukkig en gezond te zijn.
Een van de belangrijkste dingen is dat je in een huis woont waar je je goed voelt. Je pleeggezin moet een plek zijn waar je je welkom voelt, met een eigen plekje voor jou. Dat betekent dat er mensen zijn die goed voor je zorgen en ervoor zorgen dat je veilig bent en dat je alles hebt wat je nodig hebt, zoals gezond eten, schone kleren en een fijne slaapkamer.
Daarnaast als je met een pleeggezin in aanmerking komt, kunnen er misschien dingen gebeuren waar anderen over moeten beslissen. Bijvoorbeeld over naar welke school je gaat, of hoe vaak je je familie kunt zien. Maar één ding is heel belangrijk: jouw mening doet er altijd toe. Als pleegkind heb je het recht om te zeggen wat jij vindt. Voor een pleegkind is het soms lastig om voor jezelf om te komen, daarom is dit recht des te belangrijk. Pleegkinderen hebben niet alleen het recht om een eigen mening te geven aan hulpverleners, maar ook hebben ze het recht om hun mening te geven aan de kinderrechter. De kinderrechter is weliswaar niet verplicht om te doen wat het kind wil, maar neemt de mening van het kind natuurlijk wel erg serieus.
Je hebt ook het recht op contact met mensen die heel belangrijk voor je zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan je ouders, broers, zussen of andere familieleden. Hiervoor wordt samen met de ouders een omgangsregeling afgesproken. Soms mogen kinderen zelf om een omgangsregeling verzoeken, of een aanpassing ervan. Dit moet aangegeven worden bij de rechter.
Elk kind heeft natuurlijk recht op privacy, maar voor pleegkinderen is dit recht extra belangrijk. Pleegouders en hulpverleners mogen niet zomaar alles over een pleegkind aan iedereen vertellen. Zodra je als pleegkind jonger dan 16 jaar bent, dan mogen hulpverleners informatie aan ouders of de voogd doorgeven. Wanneer je ouder bent dan 16 jaar heb je toestemming van het kind nodig, om zomaar informatie met derden te delen.
Dus onthoud altijd: de pleegkindrechten zijn er om ervoor te zorgen dat jij je als kind kan ontwikkelen, stralen en je veilig kan voelen, op het moment dat je op je kwetsbaarst bent.
No Comments Yet