De informele rechtsingang voor minderjarigen
Stel je voor dat je als kind of jongere een probleem hebt waarover je gehoord wil worden door de rechter. Het kan gaan over bij wie je mag wonen na een scheiding, of over iets anders waarbij je je niet gehoord voelt. In Nederland is er een speciale manier waarop jij je verhaal kunt doen, zonder dat je meteen een advocaat nodig hebt. Dit heet de informele rechtsingang.
Wat is de informele rechtsingang?
De informele rechtsingang is een manier waarop kinderen en jongeren direct contact kunnen opnemen met een rechter. Dit kan zonder dat ouders of andere volwassenen erbij hoeven te zijn. Het is een soort toegankelijke en laagdrempelige manier voor minderjarigen om hun stem te laten horen aan de rechter. Wanneer je 12 jaar of ouder bent zal de rechter reageren op je brief; deze reactie kun je binnen zes weken verwachten. Wanneer je jonger bent dan 12 jaar hoeft er niet gereageerd te worden op je brief, maar kan de rechter dit wel doen. Naar aanleiding van de brief kun je vervolgens uitgenodigd worden voor een gesprek. De rechter luistert dan naar jouw verhaal, kijkt naar de situatie en beslist of er iets gedaan moet worden.
Wanneer kun je de informele rechtsingang gebruiken?
Er zijn verschillende situaties waarin je de informele rechtsingang kunt gebruiken. Dit zijn de volgende situaties:
- Gezag: wie van jouw ouders het gezag over jou heeft
- Omgang: wat de omgangsregeling is
- Bijzondere curator: het benoemen van een bijzondere curator die voor jouw belangen kan opkomen
- Informatie-/consultatieregeling: wanneer je bijvoorbeeld niet wil dat de ouder bij wie je niet woont bepaalde informatie krijgt over jou
Het is belangrijk om te weten dat de rechter niet altijd kan ingrijpen. Soms gaat het om zaken die door een andere instantie moeten worden opgelost. Maar de rechter kan wel adviseren en meedenken over een oplossing.
Hoe werkt het?
Als je gebruik wilt maken van de informele rechtsingang, kun je zelf een brief schrijven naar de rechtbank waarin je uitlegt wat er aan de hand is. Dit hoeft geen lange brief te zijn, zolang je maar duidelijk maakt wat je dwarszit. Je kunt ook iemand vragen om je te helpen met het schrijven van de brief, zoals een leraar of vertrouwenspersoon. Ook kun je langskomen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel voor hulp bij het schrijven van een brief.
Nadat de rechter je brief heeft ontvangen, kan hij of zij besluiten om jou uit te nodigen voor een gesprek. In dat gesprek kun je uitleggen wat je precies bedoelt en waarom je vindt dat er iets moet veranderen. De rechter zal goed naar je luisteren en jouw mening serieus nemen.
Waarom is de informele rechtsingang belangrijk?
De informele rechtsingang is er omdat het belangrijk is dat ook kinderen en jongeren een stem hebben in beslissingen die hen aangaan. Soms kunnen volwassenen vergeten te luisteren naar wat jij te zeggen hebt, of misschien durf je niet altijd alles te vertellen. Via de informele rechtsingang krijg jij de kans om zelf je verhaal te doen.
Kortom, de informele rechtsingang zorgt ervoor dat ook jouw stem gehoord wordt, zelfs als je jong bent. Het is een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat je eerlijk wordt behandeld en dat je rechten worden gerespecteerd. Het kan spannend zijn om naar de rechter te stappen, maar het is goed om te weten dat er een plek is waar je verhaal telt.