Voogdij: wat houdt het in en wat is het belang bij voogdij voor een kind?
Wat is voogdij?
Voogdij betekent dat iemand anders dan de ouders van het kind belangrijke beslissingen neemt voor een kind en voor een kind zorgt (gezag uitoefent). Gezag heeft iemand die verantwoordelijk is voor de verzorging en opvoeding van het kind en maakt belangrijke beslissingen over het kind, denk aan keuzes over school, waar het kind woont en gezondheid. Gezag over het kind ligt vaak bij een van de ouders of ouders gezamenlijk (ouderlijk gezag), behalve als er een voogdij is aangewezen die het gezag over een kind uitoefent.
Soms gebeurt het dat ouders niet goed voor hun kind kunnen zorgen. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat ze ziek zijn, problemen hebben of omdat de rechter heeft besloten dat het veiliger is als het kind ergens anders woont. Een voogd is dus iemand die de voogdij overneemt van de ouders of een van de ouders. Dit gebeurt alleen als er geen andere oplossing is en als het echt nodig is voor het welzijn van het kind. Ouders van het kind kunnen zelf een voogd aanwijzen of de rechter benoemt een voogd. Dit kan één persoon zijn, twee personen samen of een instelling zijn. Dit kan een familielid zijn, zoals een tante of oom, maar ook iemand van een organisatie zoals jeugdzorg. Het belangrijkste is dat de voogd altijd denkt aan wat het beste is voor het kind.
Wat doet een voogd?
Een voogd heeft veel belangrijke taken. De voogd zoekt een veilige plek waar het kind kan wonen, zoals een pleeggezin of een tehuis. De voogd zorgt er ook voor dat het kind naar school gaat en helpt met leren. De voogd regelt doktersafspraken en zorgt dat het kind gezond blijft en maakt ook keuzes over wat het kind mag en niet mag, zoals ouders dat ook doen.
De voogd moet altijd proberen het beste te doen voor het kind. Hij of zij overlegt vaak met het kind zelf, zodat het kind ook kan vertellen wat het belangrijk vindt.
Wat als het kind ouder wordt?
Als een kind 18 jaar wordt, is het volwassen. Dat betekent dat de voogdij stopt. Vanaf dat moment kan het kind zelf beslissingen nemen over zijn of haar leven. Soms blijft een voogd wel op de achtergrond helpen, bijvoorbeeld als het kind dat fijn vindt.
Het belang van het kind is altijd het belangrijkst
Bij voogdij zijn er vaak meerdere mensen betrokken, zoals ouders, familie en hulpverleners. Soms willen deze mensen verschillende dingen. De rechter kijkt dan naar wat het beste is voor het kind, zelfs als dat betekent dat de ouders of anderen het daar niet mee eens zijn.
Voogdij is er om kinderen te beschermen. Het geeft kinderen een veilige plek en iemand die hen helpt en steunt. Kinderen hebben recht op een fijne jeugd, en een voogd helpt daarbij als de ouders dat niet kunnen doen.