Thuis

Ik heb een vraag over thuis – ouders die uit elkaar gaan of zijn

Jonger dan 12 jaar

Gaan jouw ouders scheiden en ben je nog geen 12 jaar? Dan hoeft de rechter niet naar jouw mening te vragen. Wel kan je jouw mening laten horen door een brief aan de rechter te schrijven. In deze brief kan jij bijvoorbeeld opschrijven waar je graag wil wonen. Ook kan het zo zijn dat je een van je ouders minder vaak of juist vaker wil zien. Heb je hulp nodig met het schrijven van je brief, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

12 jaar of ouder

Gaan jouw ouders scheiden en ben je 12 jaar of ouder? Dan zal de rechter naar jouw mening vragen. De rechter nodigt jou dan uit voor een gesprek. De rechter luistert goed naar jouw mening, maar neemt uiteindelijk zelf een beslissing. Een gesprek met de rechter klinkt misschien spannend. Wil jij meer weten over hoe zo’n gesprek gaat, neem dan contact met ons op. 

Je kan ook zelf een brief naar de rechter sturen. In die brief kun je alles vertellen wat jij wil veranderen aan de huidige situatie tussen jou en je ouders. Je kunt deze brief bij ons komen schrijven en dan helpen wij jou bij het opstellen van de brief. Wel moet je zelf onderbouwen wat je anders wil en waarom. Jouw ouders zitten niet bij dit gesprek en alles wat je aan ons vertelt blijft geheim.

Wat bepaal je zelf?

Pas als je 18 bent, mag je echt alles zelf bepalen. Tot die tijd nemen anderen beslissingen over jou. Dit zijn vaak jouw ouders of verzorgers. Jij kunt wel zeggen hoe je over hun beslissingen denkt. Misschien komen jullie dan samen tot een betere oplossing. Wanneer je ouder wordt, is het gebruikelijk dat je meer te vertellen krijgt. Als je twijfelt of een beslissing goed is voor jou, kun je er altijd met ons over praten.

Op gesprek bij de Kinderrechter – NJi

Voor meer informatie over hoe een gesprek bij de kinderrechter er uitziet, kun je een kijkje nemen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. In dit artikel wordt hier uitleg over gegeven: https://www.nji.nl/scheiding/op-gesprek-bij-de-kinderrechter

Hoe schrijf ik een brief aan de kinderrechter – NJi

Voor meer informatie over hoe je een brief kunt schrijven aan de kinderrechter, kun je natuurlijk langskomen bij het spreekuur. Je kunt thuis ook alvast een kijkje nemen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. In dit artikel wordt hier meer uitleg over gegeven: https://www.nji.nl/scheiding/hoe-schrijf-ik-een-brief-aan-de-kinderrechter

Contact

Adres: 
Wijde Doelen 8
3512 XN Utrecht
Telefoon:
0622763996
Email:
spreekuur.utrecht@kjrw.eu

Stuur ons een bericht

    Ik geef toestemming om de gegevens die ik hier heb ingevuld op te slaan en te gebruiken om contact met mij op te nemen.