Voorlichting

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel Utrecht verzorgt twee soorten gastlessen. Wij geven interactieve voorlichtingen op basisscholen (groep 7 en 8) die gericht zijn op kinderrechten. Op middelbare scholen (klas 1 t/m 6) geven wij oefenrechtbanken. Beide lessen duren 60 minuten en worden gegeven door twee vrijwilligers. Onze vrijwilligers verzorgen de gastlessen op een actieve en enthousiaste manier.

Voorlichtingen kinderrechten 

Welke rechten en plichten hebben kinderen? Hoe veranderen deze als je ouder wordt? Wat betekenen deze rechten in de praktijk? In deze gastles gaan de kinderen in actieve werkvormen, zoals ‘werk aan de winkel’, ‘raad het recht’ en ‘de leeftijdsladder’ aan de slag. De gastles wordt afgesloten met een quiz. Het doel is dat de kinderen zich op een interactieve manier bewust worden van hun rechten en waar zij naartoe kunnen als ze hier vragen over hebben.

Oefenrechtbank

Hoe werkt eerlijke rechtspraak? Hoe kom je als rechter tot een uitspraak? In deze gastles kruipen de leerlingen in de rol van rechter, officier van justitie of advocaat. De leerlingen krijgen een toga aan en spelen een strafrechtzaak na. Het doel is dat kinderen door beleving begrip krijgen van de werking van het (straf)recht in Nederland. 

N.B.: over het algemeen geven wij de (interactieve) voorlichtingen over kinderrechten op basisscholen en de oefenrechtbanken op middelbare scholen. Mocht er interesse zijn in een oefenrechtbank bij groep 7 en 8 of een voorlichting over kinderrechten bij middelbare scholieren, dan is dit (in overleg) mogelijk.

Gastles aanvragen

U kunt een gastles aanvragen door een mail te sturen naar: externe.utrecht@kjrw.eu

Vermeld hierbij de volgende gegevens:

  • Om welke groep/klas het gaat;
  • Of er een voorkeur uitgaat naar een interactieve voorlichting of een oefenrechtbank;
  • Uit hoeveel leerlingen de groep bestaat (min. 10 – max. 30 lln);
  • En drie voorkeursdata (het liefste met tijden die u het beste uitkomen).

U kunt ook een voorlichting boeken via ons reserveringssysteem: https://reserveer.prodemos.nl/shop/ondemand/activities/775

Er wordt binnen enkele werkdagen contact met u opgenomen. 

Daarnaast kunt u voor vragen en/of opmerkingen over onze gastlessen ook contact opnemen via: externe.utrecht@kjrw.eu

N.B.: de gastlessen bieden wij kosteloos aan.